Európska únia sa rozhodla posilniť vzťahy s Kubou

10.02.2014 Celý región

Brusel 10. februára (TASR) - Rada EÚ pre zahraničné záležitosti dnes v Bruseli prijala mandát pre rokovanie o bilaterálnom politickom dialógu a pre dohodu o spolupráci s Kubou. Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová vyjadrila nádej, že to povedie k posilneniu vzťahov únie s Havanou.

"Som presvedčená, že tieto rokovania pomôžu upevniť naše spoločné vzťahy s Kubou. Dúfam, že Kuba prijme túto ponuku a že budeme môcť začať pracovať na posilňovaní vzájomných vzťahov," uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Ashtonová zároveň upozornila, že nejde o zmenu doterajšej politiky EÚ a zdôraznila, že únia bude rovnako ako aj doteraz podporovať razantnejšie reformy na Kube a modernizáciu krajiny.

"V prípade Kuby sa neustále nastoľujú otázky ľudských práv, ktoré zostanú v centre pozornosti našich vzťahov. Dúfam, že Kuba urobí všetko čo je potrebné a to najmä v otázke ľudských práv. Bude sa to odrážať na tempe našich rokovaní," upozornila Ashtonová.

Cieľom dvojstrannej dohody je posilniť vzťahy medzi Bruselom a Havanou, pričom dokument poskytne pevný rámec pre ďalší konštruktívny dialóg a lepšiu spoluprácu.

Európski diplomati chcú efektívnejšie presadzovať záujmy a hodnoty EÚ na Kube, zaistiť kontinuitu cieľov politiky EÚ, vrátane podpory pre pokračujúce reformy a proces modernizácie, podpory ľudských práv a základných slobôd ako aj pre posilnenie rozvojovej spolupráce.
 

Vyberte región